48 de persoane, membri a Echipelor multidisciplinare din Strășeni și Fălești au beneficiat de instruiri în domeniul psiho-social și legislativ în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței în familie, unde au învățat cum să reacționeze în comun la cazurile de violență în familie, în rezultatul unui program de mentorat realizat de #UNFPA în parteneriat cu Asociația Obștească Artemida.
Lilia Malachi – Șef adjunct al DGASPFC Fălești :
Instruirea angajaților este mereu o investiție reușită, deoarece presupune beneficii pe 2 direcții. În primul rând, angajatorul își ajută angajații să-și atingă potențialul maxim. Îl al doilea rând, prin dezvoltarea angajaților, DGASPFC se dezvoltă pe sine însăși, investind astfel și în prosperitatea propriului viitor.Acest lucru induce spre concluzia că orice organizațiile trebuie să tindă să-și valorifice angajații și să investească în dezvoltarea continuă a acestora fie prin identificarea unor parteneri care vor face acest lucru or prin alte modalități.
Grație unui parteneriat durabil între A.O. „Artemida”, or.Drochia și DGASPFC Fălești au fost organizate și desfășurate în perioada lunii octombrie –decembrie 2021 , instruiri cu tematici în domeniul Violenței Domestice pentru angajați ai DGASPFC Fălești, responsabili de prevenirea , asistența, monitorizarea cazurilor de violență în familie , membri ai EMD –urilor locale .
Scopul acestui program de instruire a constat în a îmbunătăți capacitățile de intervenție a specialiștilor la nivel local, a membrilor echipelor multidisciplinare din raionul Fălești pentru protecția și asistența victimelor violenței în familie și referirea agresorilor familiali către serviciile specializate,cât și consolidarea cooperării inter-sectoriale a membrilor EMD –ului local și raional din Fălești la cazurile de violență în familie.
Toate activitățile de instruire s-au derulat în baza unei agende construite pe două aspecte:Instruiri pentru EMD și pentru Formare de formatori pe domeniul legislației și pe aspectele psiho-sociale .
În rezultatul instruirilor:
– au fost capacitați membri ai EMD-urilor locale și raionale,specialiști ai serviciilor din Asistența socială în asistența victimelor violenței în familie.
-au fost consolidate cunoștințele în domeniul violenței în familie, legislația națională,drepturile victimei,răspunderea agresorului etc.
-remedii de ordin civil, contravențional și penal pentru prevenirea și combaterea violentei în familie .
– proceduri de sesizare a actelor de VF-Lg 45/2007.
– instrucțiuni privind intervenţia secţiilor/direcţiilor asistenţă socială, ordinul ministrului muncii, nr.22 din 09.02.2012 etc.
-au fost consolidate cunoștințele și capacitățile profesioniștilor în instrumentarea cazurilor de violență.
– au fost analizate instrumentele de lucru aplicate în instrumentarea cazurilor de VF, modelul de plan individual și ajustarea lui la nivel primar.
– S-a punctat idea de lucre în continuare la conștientizarea factorilor de decizie de a lucra,mai întâi la prevenire, aplicarea legii 143,iar ulterior a celei 270 .
-aplicarea managementului de caz în instrumentarea cazului de VF.
Formatorii au discutat și analizat unele metode și tehnici de lucru cu victima VF.
Propuneri:
-specialiștii ar avea nevoie de un ghid în care sunt stipulate tehnici de lucru cu agresorul, un manual operațional în care ar fi descris clar asistența victimei cât și activități de prevenire a VF.
Se simte necesitatea elaborării și aprobării unui program de prevenire a VF,în care ar fi implicați reprezentanți ai diverselor structuri :,medical,educational, poliție, asistență socială, probațiune etc.
În final aș concluziona : instruirile au format cunoștințe noi/aprofundate + abilități dezvoltate + atitudini modelate = comportament modificat /performanţe îmbunătăţite: ! servicii prestate mai bine ! satisfacere mai bună a necesităţilor beneficiarilor !
Mulțumim A.O. „Artemida” pentru oportunitățile de instruire și formatorilor implicați în acest proces de formare.Sperăm că partenerii noștri vor fi deschiși și pentru alte activități de formare la fel de utile și necesare.
Programul de mentorat este realizat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și implementat de UN Women Moldova și #UNFPA.