48 de persoane, membri a Echipelor multidisciplinare din Strășeni și Fălești au beneficiat de instruiri în domeniul psiho-social și legislativ în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței în familie, unde au învățat cum să reacționeze în comun la cazurile de violență în familie, în rezultatul unui program de mentorat realizat de #UNFPA în parteneriat cu Asociația Obștească Artemida.
Ciocan Inga, șef adjunct al Direcției generale asistență socială Strășeni :
,,Violenţa este una din marile probleme complexe ale lumii contemporane, fiind strâns legată de modul de a gândi şi de a se comporta al oamenilor, determinată de o multitudine de forţe din interiorul familiei sau al comunităţii căreia aparţinem.
În ultimii ani, termenul de violenţă este folosit frecvent în publicaţii, rapoarte, statistici, materiale academice şi reportaje mass-media. De multe ori, violenţa în familie se asociază nu doar cu violenţa fizică, dar și cu alte forme ale violenței, precum violenţa psihologică, economică sau sexuală. Violenţa presupune utilizarea puterii de orice natură pentru a leza integritatea fizică, psihică sau morală a unei persoane sau colectivităţi.
În acest context, în cadrul unui program de mentorat Echipele multidisciplinare de specialiști din raionul Strășeni, au beneficiat de instruiri în domeniul psiho-social și legal cu referire la pregătirea și combaterea violenței în familie, în cadrul Programului de mentorat realizat de UNFPA, UN WOMEN MOLDOVA în parteneriat cu AO ARTEMIDA și Direcția generală asistență socială Strășeni.
Instruirile realizate în perioada lunilor octombrie-decembrie 2021 au condus la consolidarea cunoștințelor angajaților din domeniul social în contextul prevenirii dar și intervenției specialiștilor în cazurile de violență în familie, oferirea suportului în îmbunătățirea mecanismului de colaborare intersectorială în cazurile de asistență a victimelor în familie, rolurile și responsabilitățile fiecărui actor social, consilierea și portretul psihologic al victimei violenței în familie, eliminarea prejudecăților și stereotipurilor privind fenomenul violenței față de femei în familie prin informare, sensibilizare și încurajarea raportării cazurilor de violență, facilitarea accesului victimelor violenței în familie la asistență juridică garantată de stat dar și prevederile legale de protecție a angajatului din domeniul social de către agresorii familiali.
În cadrul proiectului au fost examinate instrucțiunile de intervenție în cazurile de violență în familie: identificarea și documentarea cazurilor de violență în familie, evaluarea riscurilor de comitere și repetare a actelor de violență, fișa de evaluare a riscului pentru viața și integritatea corporală a victimelor, raportarea cazurilor de violență în familie – fișa de sesizare/ raportare a cazurilor de violență în familie, referirea victimelor violenței în familii către serviciile sociale specializate, către serviciile ocupaționale, asistența juridică garantată de stat și colectarea, raportarea datelor.
Reprezentanții Echipelor Multidisciplinare de specialiști de la Strășeni aduce sincere mulțumiri AO ARTEMIDA și UNFPA, UN WOMEN MOLDOVA pentru selectare și participare în cadrul acestui proiect, pentru consultanța și asistența oferită de către formatorii din cadrul programului de mentorat dar și buna organizare și coordonare a proiectului. Considerăm că astfel de parteneriate între organizațiile neguvernamentale și prestatorii de publicii de servicii sociale conduc la rezultate frumoase în dezvoltarea și implementarea proiectelor sociale!!
Programul de mentorat este realizat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și implementat de UN Women Moldova și #UNFPA.