„Pentru a crede în bine, trebuie să începi să faci bine”
Istoria romilor din Ucraina care au fugit de război în Moldova.
„Această istorioară este despre o familie de romi pe care i-am întâlnit într-unul din satele moldovenești, unde echipa noastră mobilă a venit să se întâlnească cu persoane strămutate din Ucraina. Au fost invitați la o întâlnire cu noi de către moderatorul care supraveghează romii din acest sat” ne spune psihologul din cadrul Echipei Mobile.
Familia este formată din cinci persoane – soț, soție și trei copii. În timpul unei conversații cu membri adulți ai familiei, am aflat că aceștia provin din sudul Ucrainei, unde locuiau și își conduceau afacerea de succes.
„Am fost nevoiți să părăsim locuința și să fugim pentru a salva viețile copiilor și a-i duce într-un loc sigur, unde nu există sirene de noapte și explozii ” ne-a relatat doamna cu tristețe in ochi.
Decizia de a părăsi țara nu a fost ușoară , deoarece timp de șase luni de la începutul războiului am fost angajați în activități de voluntariat: îi ajutam pe cei nevoiași, pe cei care au rămas fără adăpost, le livram alimente, haine, produse de igienă personală și colectam asistență pentru ZSU.”
Ne-au arătat fotografii și videoclipuri despre cum s-au desfășurat activitățile lor de voluntariat în Ucraina.
Ne-au împărtășit cu mândrie că fiul lor cel mare a absolvit o școală militară din Kiev în primăvară și își apără Patria Mamă cu gradul de sublocotenent.
Aceștia se află de mai bine de două luni pe teritoriul Moldovei și sunt foarte recunoscători pentru ajutor și primire călduroasă, pentru sprijinul din partea populației locale, a administrației satului și a moderatorului.
Copiii au început să meargă la școală. De-a lungul timpului, starea lor emoțională s-a îmbunătățit, iritabilitatea și anxietatea au dispărut.
Cuplul ne-a împărtășit planurile lor – „Și aici dorim să continuăm activitățile noastre de voluntariat, să ne ajutăm compatrioții care doresc să vină în Moldova sau sunt deja aici. Am contactat romii care locuiesc în alte regiuni ale Moldovei pentru a coopera cu ei în această zonă, am reușit să ajutăm mai multe familii care au fost nevoite să fugă de război și au fugit cu copiii din Ucraina în Moldova (am ajutat cu transport și am găsit locuințe, avem experiență în activități caritabile, suntem pregătiți să donam).
Suntem recunoscători echipei dumneavoastră mobile, organizației UNFPA Moldova, pentru sprijinul și asistența pe care ni le oferiți tuturor!”
„Ascultând povestea acestei familii, înțelegi că bunătatea și compasiunea nu au naționalitate, totul depinde de bogăția sufletului și a inimii” ne spune psihologul din cadrul Echipei Mobile.
Suntem convinși că doar împreună prin eforturi comune consolidate , vom face față provocărilor.