Conform unui studiu recent, supraviețuitoarele violenței domestice din raioanele Cahul și Ungheni au nevoie de servicii de asistență mai ample. Prin urmare, organizațiile din domeniu au implementat un proiect bazat strict pe necesitățile acestor două raioane. Astfel încât victimele să beneficieze de mai multe servicii de asistență socială, juridică și psihologică.
Asociația Obștească „Artemida” de la Drochia, cu o experiență de peste 20 de ani în lupta cu violența domestică, a împărtășit din experiența acumulată cu colegii de la Ungheni și Cahul. Astfel, Asociația Obștească „Clubul Vreau Să Știu” din Cahul și Asociația Obștească de Educație Civică „Viitorul Începe Azi” din Ungheni au primit instrumente și au consolidat serviciile prin care ajută femeile supraviețuitoare ale violenței domestice pe parcursul a nouă luni. Despre rezultatele proiectului „Consolidarea acțiunii de gen în raioanele Cahul și Ungheni susținut de UN Women” s-a discutat la evenimentul de totalizare, pe 15 decembrie 2022.
Servicii mai bune pentru supraviețuitoarele din Cahul și Ungheni
Studiul „Analiza funcționalității echipelor multidisciplinare din Cahul și Ungheni” a identificat o serie de probleme la nivelul protecției supraviețuitoarelor violenței domestice. De exemplu, victimelor nu li se asigură întotdeauna serviciile necesare. Cauza acestei probleme este numărul redus de specialiști și prestatori de servicii care să ofere asistență acestor femei. În raionul Ungheni există un singur centru, iar la Cahul – doar două. Spre comparație, la Chișinău putem număra peste opt organizații similare.
În acest context, specialiștii au implementat un proiect cu ajutorul UN Women, unde cele două organizații din Cahul și Ungheni au promovat egalitatea de gen. De asemenea, au prevenit și combătut violența în bază de gen și violența în familie. S-a pus accent pe asistența specializată a femeilor și fetelor afectate de acest fenomen. Activitățile au fost desfășurate sub îndrumarea specialiștilor de la A.O. „Artemida”, din Drochia. Organizația oferă servicii de asistență psihologică și plasament pentru supraviețuitoarele violenței și totodată dispune de un centru de consiliere pentru agresorii familiali.
„Noi ne-am propus să transmitem toate instrumentele de lucru cu care operează specialiștii noștri, inclusiv asistentul social, psihologul, juristul. Cel mai important a fost atunci când specialiștii au mers în teritoriu și au lucrat împreună cu colegii de la Ungheni și Cahul. Au fost deschiși să discutăm despre orice provocare și să le fim alături în acest proces”, spune Ina Grădinaru, coordonatoarea tehnică a proiectului A.O. „Artemida”.
„Am încercat la maxim să transmitem cunoștințele și experiența noastră. Ei să ia această informație și să o adapteze contextului raioanelor Cahul și Ungheni”. Cele mai eficiente s-au dovedit a fi întâlnirile în baza cazurilor concrete de violență domestică la care au lucrat împreună.
„Nu vreau să știe nimeni”
Lilia Moraru, co-fondatoarea Clubului „Vreau să știu” din Cahul, remarcă o creștere a numărului cazurilor de violență domestică în ultimii trei ani. Anume aceasta i-a făcut pe membrii și membrele Clubului să înțeleagă că este nevoie de mai multe servicii pentru supraviețuitoarele violenței domestice.
Un caz provocator pentru echipa din care face parte a fost al Mariei, care a ajuns în asistența lor după ce s-a adresat medicului ginecolog. Soțul o agresa sexual, iar sănătatea ei a avut de suferit.
Vezi istoria Mariei aici:
Lilia Moraru povestește că femeia evita, la început, să vorbească prin ce trece, din cauza fricii, din cauza prejudecăților din societate. „Ea nu dorea nici poliției să se adreseze, pentru că îi era frică. Îi era rușine, pentru că trebuia să meargă să facă declarații, să se facă procese verbale. Mai avea prin localitate un cumătru, un prieten de-al soțului și ea tăcea. Când am început să lucrăm cu ea, ne-a spus: «da, dar nu vreau să știe nimeni»”, explică specialista.
În cadrul proiectului și-au propus să ofere asistență psihologică, juridică și socială pentru 25 de femei. Au planificat să organizeze instruiri ale echipelor multidisciplinare din Cahul. Inclusiv să semneze șase memorandumuri de colaborare cu câteva dintre ele. Au decis să organizeze opt discuții pentru identificarea victimelor violenței în familie.
Rezultatele mai mari decât cele propuse
Echipa Clubului „Vreau să știu” din Cahul a reușit să asiste 34 de femei. „Noi le invitam la o cafea, la o discuție sufletească. Nu ne axam doar pe pătura social-vulnerabilă. Așa am descoperit femei și fete care se considerau fericite, cu familii bune, dar care erau victime ale violenței în familie. Apoi, juristul sau psihologul avea discuții separat ca să confirme. Ele voiau să nu afle nimeni. Noi am garantat confidențialitatea. Aceste întâlniri pe care noi le mai numeam discuții sufletești între femei au avut un impact foarte mare”, spune Lilia Moraru. Ea a menționat că, spre finalul proiectului, unele femei începeau să vină cu prietenele lor, pentru că își dădeau seama că au aceleași probleme.
„Am avut o victimă de 73 de ani care a avut curajul să vină și să spună prin ce trece”, ține să accentueze specialista.
Instruirea echipelor multidisciplinare
Clubul „Vreau să știu” a organizat instruiri pentru 18 echipe multidisciplinare – 16 din Cahul și două din Cantemir. În urma acestora, facilitatorii au descoperit că membrii echipelor multidisciplinare au fost instruiți separat pe domenii. Însă nu s-a făcut asta niciodată ca un tot întreg. „Venim cu propunerea să fie instruiți în comun, pentru a-i învăța să lucreze în echipă și să aplice legea în echipă”, a sugerat Lilia Moraru.
Deși inițial nu erau planificate activități în raionul Cantemir, la solicitarea Autorităților Publice Locale, Clubul a organizat ateliere de lucru. „S-a simțit lipsa de instruire, lipsa de informație și de colaborări.” În rezultat, au fost semnate două memorandumuri de colaborare între Clubul „Vreau să știu” și Direcția Asistență Socială Cantemir, respectiv cu c. Lărguța din raion. Pe parcursul proiectului, Clubul a semnat 10 memorandumuri.
De asemenea, ceea ce a contribuit la implementarea cu succes a proiectului au fost cele opt campanii de advocacy pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.
107 ședințe de consiliere au fost făcute pentru
cele 34 de beneficiare ale Clubului „Vreau să știu”
Provocările asociației de la Ungheni
„Cu cinci sau cu șapte ani în urmă, femeia, victima violenței domestice, nu avea să vorbească despre ea, să facă public cazul ei. Astăzi, femeia știe că va avea susținere”, spune Simion Sîrbu, coordonatorul proiectului. Simion este și directorul executiv al A.O. „Artemida”. Acestuia îi sunt cunoscute asemenea istorii ca a Elenei, beneficiara A.O. „Viitorul începe azi”, de la Ungheni.
Elena a trăit cu cel care a violat-o, a bătut-o, a șantajat-o timp de 25 de ani. Femeia se află astăzi în siguranță datorită asistenței oferite în cadrul organizație.
După implementarea proiectului la Ungheni, Constantin Stratulat, președintele asociației care a ajutat-o pe Elena, și-a dat seama că asemenea servicii trebuie prestate la nivel regional. Instruirea specialiștilor de la asociație de către colegii de la Drochia le-a dat curaj pentru planuri mărețe. „Am vrea să creăm un centru de resurse pentru supraviețuitoarele violenței în familie. Pentru că ele au foarte multe probleme, iar noi suntem cei care pot să le orienteze. Le putem oferi asistență psihologică, orientare profesională și alte servicii necesare”, spune specialistul. Printre scopurile pe care și le propune se numără și dezvoltarea unui serviciu de consiliere pentru agresorii familiali.
În rezultat, cinci persoane din cadrul asociației au fost instruite în domeniul asistenței și consilierii victimelor violenței domestice. 25 de femei și supraviețuitoare ale violenței în familie au beneficiat de asistență socială, psihologică și juridică. Asociația a reușit să stabilească parteneriate cu Direcția generală Asistență Socială și Protecția Familie Ungheni și cu Inspectoratul de Poliție de la Ungheni. Și nu în ultimul rând au reușit să facă lucrări de reparație și dotare a centrului.
Parteneriate importante
Totuși, până au obținut aceste rezultate, Asociația a întâmpinat anumite provocări. Potrivit lui Constantin Stratulat, o problemă mare pentru specialiști a fost identificarea victimelor violenței domestice. „Ne-au ajutat foarte mult asistenții sociali comunitari.” Potrivit acestuia, societatea moldovenească este prea puțin informată despre fenomen și prea puțin îl condamnă. „Atât timp cât noi o să tolerăm violența, noi o să avem indicatori foarte mici. Lumea nu conștientizează că acceptarea violenței față de femei, fete, copii, în orice context, ar putea să arate că nu există violență. Înseamnă că nimeni nu știe de ea.”
Prezent la evenimentul final din cadrul proiectului a fost și Constantin Potlog, șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei, Ungheni. Potrivit acestuia, în raion lucrează 670 de angajați ai Direcției. Iar organizația „Viitorul începe azi” are un impact puternic în implementarea politicii statului privind protecția supraviețuitoarelor/-torilor violenței, recunoaște Potlog.
„În comunitățile noastre este violență. Problema cu care și noi ne confruntăm este identificarea cazurilor de violență domestică, raportarea lor și cum ne implicăm la modul practic în soluționarea acestor cazuri. Este foarte importantă consolidarea capacităților colegilor noștri, pentru că an de an noi constatăm că sunt tot mai multe cazuri de violență raportate. Lumea e mai deschisă, mai informată. Atunci când este mai informată, este și mai protejată”, concluzionează Constantin Potlog.
„Este minunat că avem ce învăța de la colegii noștri, de pe loc”
„Apreciem că în astfel de perioade foarte dificile, reușim împreună să promovăm egalitate de gen, să creștem capacitățile specialiștilor”, spune Nighina Azizov, coordonatoare de programe UN Women Moldova, despre oamenii care lucrează zilnic cu grupurile subreprezentate, cu femeile, bătrânii, copii, etc.. Munca lor de multe ori este în afara fișei de post, în afara salariului.
Reprezentanta UN Women a ținut să sublinieze la evenimentul final din cadrul proiectului despre importanța parteneriatelor. „Datorită suportului UE, avem oportunitatea să facem schimb de experiență dintre prestatorii de servicii locale. Fiindcă noi în mod obișnuit mergem peste hotare. Dar ceea ce este minunat și unic este că avem ce învăța de la colegii noștri, de aici de pe loc”, spune Nighina Azizov, menționând și faptul că UN Women își dorește ca intervențiile care se fac în lupta cu violența domestică, să lase o urmă pentru comunitățile din Republica Moldova.
Proiectul „Consolidarea acțiunii de gen în raioanele Cahul și Ungheni” este implementat de A.O. „Artemida”, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul Proiectului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat viziunea Uniunii Europene.